Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Eрнани” от Джузепе Верди - директно предаване от Кралската опера на Валония в Лиеж, събота, 3 октомври, от 20 часа

БНР Новини
Сцена от операта
Снимка: www.operaliege.be







Спектакъл на Кралската опера на Валония в Лиеж. Диригент Паоло Аривабени, хормайстор Пиер Йодис. Спектакълът е копродукция на театъра в Монте Карло и този в Лиеж, режисьор Жан-Луи Гринда, сценография Изабел Партио-Пиери, костюми Тереза Акон. В постановката на операта в Монте Карло партията на Елвира е изпълнена от Светла Василева, а сега на премиeрата в Лиеж  Да Силва е Орлин Анастасов.

Действието се развива през 1519 г.

Либретото е създадено по едноименната драма на Виктор Юго от Франческо Мария Пиаве. След успеха на „Набуко” и „Ломбардци” Верди получава поръчка за опера за театър „Ла Фениче”, Венеция. Заедно с Пиаве търсят подходящо либрето, като Пиаве предлага своя адаптация на „Кромуел”. Успехът на драмата на Юго „Ернани” събужда въображението на Верди и то най-вече „разкъсването между любовта и честта”. След известни колебания относно заглавието (имало е идея да бъда „Дон Руи Гомес де Силва”) и на кой глас, коя роля ще подхожда, в края на октомври гласовете и ролите са разпределени – Елвира (сопран), Ернани (контаалт), Дон Карлос (тенор), Да Силва (баритон). Либретото е одобрено от венецианската полиция и Верди веднага нанася промени - раздава ролите на гласовете, такива каквито ги знаем днес. Премиерата е на 9 март 1844 г. и операта веднага става много популярна. Първите изпълнители са Антонио Селва - Да Силва, Софи Льове - Елвира, Карло Гуаско - Ернани и Антонио Суперки - Дон Карлос. Поради възражения на Юго операта е представена в Париж след две години, но с друго заглавие и с промяна на имената на действащите лица. В Палермо е представена като „Елвира Арагонска”, в Месина като „Забраната или Венецианският корсар”. Но ако се вярва на статистиката през 1844 г. операта има премиери в 32 театъра, на следващата в 60, а през 1846 в 65. Броят на представленията не се уточнява, както и броят на следващи възстановки.
„Ернани” е първата опера на Верди преведена на английски за кралския театър в Лондон още през 1845. На 13 април 1847 е представена и в Ню Йоирк. Това е най-известната опера на Верди, преди да бъде изместена от „Трубадур” след 1853 г. През 1904 г. „Ернани” е първата опера, на която е осъществен цялостен запис от HMV, Англия. Следващият е през 1930 г. за Колумбия. Сред най-известните записи на операта през годините са и тези с участието на няколко български оперни певци - Борис Христов (1957, 1968); Николай Гяуров и Райна Кабаиванска - 1969; Николай Гяуров (1983).

Действащи лица и изпълнители:
Ернани - Густаво Порта, тенор - бивш благородник, в момента разбойник
Елвира - Илейн Алварес, сопран, годеница на Да Силва, влюбена в Ернани
Гомес да Силва - Орлин Анастасов, бас, испански благородник
Дон Карлос - Лионел Лот, баритон, бъдещият Карл V, император на Свещената римска империя
Джованна - Алексис Йерна, сопран, придворна дама на Елвира
Дон Рикардо - Кармело де Диоса, тенор, оръженосец на Дон Карлос
Яго - Алексей Горбачев, бас, оръженосец на Да Силва

Съдържание на операта „Ернани“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени