Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Отело”, опера в три действия от Росини (съдържание)

Музика: Джоакино Росини (1792-1868)
Либрето: Франческо Берио ди Салса - по едноименната трагедия на Уилям Шекспир
Премиера: 4 декември, 1816 г., Театро дел Фондо, Неапол

„Отело” е втората от серията от девет опери, които Росини пише за театъра в Неапол.
Първата изпълнителка на ролята на Дездемона е Изабела Колбран, Отело – Андреа Нодзари, Джовани Давид – Родриго и Джузепе Чикимара – Яго. Творбата се играе до края на 19 век, когато е изместена от „Отело” на Верди.
В операта участват едни от най-големи певци – Джудита Паста, Мария Малибран, Полин Виардо и години наред това е една от най-изпълняваните сериозни росиниеви творби. Последната постановка е през 1880 г. и след това, едва след Втората световна война, започва възраждането за творбите на Росини. През 1957 г. „Отело” е представена концертно в Ню Йорк, през 1960 г. в РАИ, Рим. Играе се много в Италия и в чужбина благодарение на великолепната Вирджиния Дзеани, която изпълнява партията на Дездемона.

Действащи лица:
Отело, тенор
Дездемона, мецосопран
Родриго, тенор
Яго, тенор
Емилия, мецосопран
Елмиро, бас
Дожът на Венеция, тенор
Лучио, тенор
Гондолиер, тенор

Първо действие
След увертюрата, встъпителен хор и марш предшестват появата на Отело, който се връща от победоносна битка срещу турците, благодарение на която остров Кипър е върнат на Венеция. Въпреки приветствията на народа и сенаторите, той мисли за Дездемона, жената за която тайно се е венчал, въпреки забраната на баща ѝ Елмиро. Яго и Родриго коментират успехите и късмета на Отело. Първият го мрази заради политическите му успехи, а вторият е влюбен в Дездемона. Елмиро доверява на Родриго, на когото е обещал ръката на дъщеря си, че тя страда. И Яго подкрепя Родриго и му засвидетелства верността си, като му показва писмо на Дездемона, без да го уведоми какво смята да прави с него. Дездемона е в двореца на баща си. Девойката е притеснена, че Отело може да си помисли, че тя му изневерява, защото писмото, което е изпратила за него е попаднало у баща ѝ. Елмиро веднага уговаря сватбата на дъщеря си с Родриго. Дездемона среща Елмиро, който ѝ представя годеника ѝ. Внезапно пристига Отело, който разкрива, че е свързан с дъщеря му в свещен съюз. Елмиро проклина дъщеря си.

Второ действие
Напразно Родриго се опитва да спечели любовта на Дездемона, и след като не успява, се заканва да си отмъсти на Отело. Изплашена за живота на своя съпруг, Дездемона го търси, за да го предупреди за заплахата. Яго пък предупреждава Отело за измяната на жена му, като му показва любовното ѝ писмо, което е откраднал. Единственото, което премълчава, е че то в действителност е до него самия. Влиза и Родриго, който приканва Отело на дуел. Дездемона се хвърля между двамата съперници, като напразно се опитва да ги спре. Останала сама, отчаяна, Дездемона изпраща Емилия да търси Отело. От приближените си тя узнава, че Отело е жив, но появата на баща й отново помрачава радостта ѝ.

Трето действие
Дездемона очаква Отело в стаята си. Нещастна, тя споделя мъката си с Емилия. Отвън се чува песента на един гондолиер, която ѝ напомня за тъжната история за върбата, и съпровождайки си с арфа, тя запява прочутата песен за приятелката ѝ Изаура, умряла от любов. Порив на вятъра и внезапно вълнение прекъсват на два пъти песента, а на края Дездемона изпява и молитвата си. Въоръжен с нож Отело се вмъква в стаята ѝ. Напразно Дездемона се опитва да се защити и да го увери, че не му е изневерила, но когато вижда, че той не ѝ вярва, тя самa се намушква с ножа му и издъхва. Идва един от офицерите му, за да го уведоми, че смъртно раненият в битка с Родриго Яго е признал греховете си и е разказал за клеветата, която е измислил за Дездемона. Пристигат Елмиро и Родриго, които страдат заради причинените страдания и засвидетелстват топлите си чувства към Отело. Но той осъзнава какво е направил и се самоубива.

Най-четени