Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Фалстаф", лирична комедия в три действия от Джузепе Верди

Гравюра от Еторе Тито (графика, 18 февруари, 1893 г.) на оригиналната продукция на операта „Фалстаф“ на Верди.
Снимка: en.wikipedia.org

Либрето: Ариго Бойто по комедията "Веселите уиндзорки" и комедийните интермедии на историческата хроника "Хенри ІV" от Уилям Шекспир.
Световна премиера: 9 февруари 1893, театър "Ла скала" - Милано.
Първо изпълнение в България: 10 февруари 1943 г., Софийска опера.

Действащи лица:
• Сър Джон Фалстаф - баритон
• Форд - баритон
• Алис Форд - негова съпруга, сопран
• Нанета - дъщеря на Форд, сопран
• Фентън - тенор
• Мисис Куикли - мецосопран
• Мег Пейдж - мецосопран
• Доктор Каюс - тенор
• Бардолф – слуга на Фалстаф, тенор
• Пистол – слуга на Фалстаф, бас
• Гостилничар, Робин (паж на Фалстаф), паж на Форд, граждани и селяни, маски - духове, призраци, елфи, феи, нимфи и други

Време и място на действието: Уиндзор по времето на крал Хенри ІV, в началото на XV век.

Първо действие
Първа картина
В кръчмата "При жартиерата". Сър Джон Фалстаф, старият веселяк, пияница и безделник, както винаги седи пред чаша вино. Днес той е доволен от себе си, току-що е завършил любовните писма до две дами, които се надява да покори с "чара" си. Отвън се чуват викове и в кръчмата шумно влиза доктор Каюс, заедно с Бардолф и Пистол. Доктор Каюс се оплаква на Фалстаф от неговите слуги, които са го обрали. Но вместо да раздаде правосъдие, старият шегаджия му се подиграва. Обиден, Каюс си отива, като заплашва и тримата. Фалстаф започва да съветва слугите си, че тези работи трябва да се вършат по-умело. Ето на, сега той е написал любовни писма до Алис Форд и Мег Пейдж и не само, че ще се позабавлява с хубавиците, но ще измъкне и доста пари от глупавите им мъже. Фалстаф нарежда на Пистол и Бардолф да занесат писмата. Но дори двамата мошеници са възмутени от подлата игра на своя господар и заявяват, че не са съгласни да участвуват в нея. Разгневен, той изгонва слугите си и изпраща писмата по един паж.

Втора картина
В градината пред къщата на Форд. Алис Форд и Мег Пейдж четат писмата на Фалстаф и се заливат от смях. Старият непрокопсаник нахално и дръзко им е изпратил едно и също любовно послание! Двете развеселени дами заедно със съседката мисис Куикли решават да му дадат добър урок. Въодушевени от идеята, се прибират в къщата, за да обмислят подробностите в плана. Не само дамите обаче са решили да накажат Фалстаф. В градината идва и мистър Форд, придружен от доктор Каюс и младия Фентън. Обидените слуги Бардолф и Пистол, за да си отмъстят, са разказали на Форд за намеренията на Фалстаф. Ревнивият съпруг е обзет от жажда за мъст. Доктор Каюс, който не може да забрави обидата, с готовност предлага услугите си. Фентън (влюбен в Нанета, дъщерята на Форд) също иска да помага, дори ако трябва да си послужи с шпагата. Мъжете, увлечени в обсъждането на плана за отмъщение, влизат в къщата. Алис Форд и Мег Пейдж са решили да изпратят по мисис Куикли писмо до Фалстаф, в което му определят среща. Младият Фентън използва залисията, за да прекара няколко минути насаме с любимата си Нанета.

Второ действие
Първа картина
В кръчмата "При жартиерата". Фалстаф се наслаждава на виното в очакване на резултата or изпратените писма. Идва мисис Куикли и му съобщава, че и Алис Форд, и Мег Пейдж изгарят от желание да се срещнат с него. Утре в три часа Форд ще отсъства от къщи и тогава Алис ще очаква Фалстаф. Дамата си отива, а Бардолф довежда преоблечения Форд, който се представя за богат търговец, безнадеждно влюбен в Алис. Моли го да му помогне да завладее сърцето на недостъпната красавица. Мнимият търговец дори предлага цяла кесия с пари за услугата. Сър Джон прибира кесията и обещава, че ще уреди работата. Още повече, утре той самият има среща с Алис. Разбира се, не спестява пред новия си познайник насмешките над съпруга й - рогоносец. Форд е вбесен, той не знае за плана на дамите. Обхванат от силна ревност, решава да накаже жестоко невярната си съпруга.

Втора картина
В къщата на Форд. Алис, Мег Пейдж, мисис Куикли и Нанета, се готвят за „посрещането” на Фалстаф. Те се уговарят коя къде ще се скрие и какво ще правят, когато "любовникът" дойде. Всички се смеят, само Нанета е тъжна. Научила е, че баща й се готви да я сгоди за стария доктор Каюс. Тя предпочита да умре, но не и да стане негова жена! Алис обещава да помогне на дъщеря си. Старият женкар вече хлопа на вратата и нетърпеливо се опитва да прегърне Алис. Но в този момент мисис Куикли съобщава, че пристига Мег Пейдж, така че се налага Фалстаф да се скрие зад един параван. Мег съобщава, че мистър Форд, научил за посещението на сър Джон при жена му, е на път към дома. Уви, шегата се оказва истина. Форд се втурва, придружаван от доктор Каюс, Пистол и Бардолф и заповядва на слугите да претърсят навсякъде. Дамите бързо набутват Фалстаф в коша с мръсното бельо. През това време Нанета и Фентън, скрити зад паравана се целуват. Разгорещеният Форд ги открива, прогонва Фентън от къщата и заявява на дъщеря си, че иска или не, ще се омъжи за доктор Каюс. А бъдещият жених се възмущава от непристойното поведение на Нанета. Алис заповядва на слугите да изхвърлят коша за пране направо във водите на Темза. Уиндзорските присмехулници се забавляват от жалкия вид на злочестия любовник.

Трето действие
Първа картина
Пред входа на кръчмата "При жартиерата". След неприятното приключение Фалстаф се утешава с вино, той още тръпне от мръсната и студена баня. Идва мисис Куикли. Отначало Фалстаф я наругава, но когато тя  показва писмо от Алис, старият ухажор става по-любезен. Вестите му доставят истинско удоволствие: Алис не е виновна за случилото се. Тя го обича и ако Фалстаф все още изпитва чувства към нея, нека дойде в полунощ под големия дъб в Уиндзорската гора. Зарадван, той кани мисис Куикли в кръчмата, за да научи повече подробности. Приближават се Форд, Алис, Нанета и доктор Каюс. Те искат да видят дали Фалстаф ще се хване на въдицата. Замислили са хубава шега - всички ще се маскират като духове, феи и призраци и ще се позабавляват с него. Форд отвежда доктор Каюс настрана и му казва, че ще се възползва от маскарада, за да го венчае с дъщеря си. Докторът трябва да дойде облечен като монах. Така ще го разпознае по-лесно.

Втора картина
Уиндзорската гора, обляна в лунна светлина. Пръв пристига влюбеният Фентън, неспокоен е - как ще завърши цялата игра? Според плана всеки от заговорниците и техни приятели трябва да облекат маскарадни костюми. Нанета ще бъде царицата на феите, Мег – нимфа, мисис Куикли- вещица… В полунощ Фалстаф пристига на уреченото място. Изведнъж от мрачината изскачат всякакви тайнствени същества – палави духчета, нимфи, феи, елфи и силфиди, дяволи. Фалстаф изпада в истински ужас, те танцуват около него лудешкото си хоро. Бутат го, гъделичкат и удрят. Паднал на земята, сър Джон моли за милост и се заклева, че вече ще стане добър и порядъчен човек. Съществата смъкват маските си със смях и засраменият донжуан вижда познатите лица. След като Фалстаф е получил заслуженото, Форд иска да пристъпи към венчавката на дъщеря си. Разпознава по костюмите младоженците и ги благославя. В същия миг около себе си съзира Нанета и Фентън. Оказва се, че булката, облечена като царицата на феите е... Бардолф. Избухва весел смях. Нанета и Фентън падат на колене пред Форд и го молят за прошка, те дори вече са се венчали в църквата. Бащата капитулира пред любовта на младите и великодушно кани всички на сватбено тържество. Фалстаф е доволен, пиперливите шеги са съвсем по вкуса му, пък и не е измамен само той. Наистина най-добре се смее онзи, който се смее последен!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна